Besede in dejanja, nova regularna loža v Sloveniji 1 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Besede in dejanja, nova regularna loža v Sloveniji
23. 10. 2017
Virtualni sprehod po razstavi SKRIVNOST LOŽE 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Virtualni sprehod po razstavi SKRIVNOST LOŽE
5. 4. 2018

Letošnje celoletno praznovanje tristoletnice začetkov sodobnega prostozidarstva je kulminiralo na dogodku Združene Velike Lože Anglije, v londonskem Royal Albert Hall, 31. Oktobra 2017. Več kot 3900 prostozidarjev in več kot 130 velikih mojstrov iz celega sveta je spektakularnemu dogodku dodalo zgodovinski pomen. Dogodka se je udeležil tudi Veliki Mojster Velike Lože Slovenije, Marko Bitenc.

Prvo veliko ložo so ustanovile štiri lože v Taverni Goose and Gridiron na dan sv. Janeza, 24 junija 1717. Prostozidarsko gibanje, ki je bilo že takrat globalno, je s tem dobilo tudi formalni okvir, ki je omogočil, da je prostozidarstvo danes prisotno v praktično vseh demokratičnih državah sveta.

Dogodek v Royal Albert Hall je predstavljal vrhunec celoletnega praznovanja, ki se ni odvijalo le v Angliji, ampak po celem svetu. V ta sklop sodi tudi razstava o prostozidarstvu, ki ga je letos spomladi pripravil Narodni Muzej. Gala dogodek na zadnji oktobrski dan pa je prinesel ne le sprevode, nagovore in sodobno teatralno upriizoritev, ampak predvsem tudi udeležbo najvišjih predstavnikov prostozidarstva. Med njimi so bili Veliki Mojster Združene Velike Lože Anglije, HRH The Duke of Kent, HRH Prince Michael of Kent, HRM Otumfuo Osei Tutu II in HE John A. Kufuor.

Dogodku, ki so mu lahko sledili preko live-streama prostozidarji po celem svetu, je sledila svečana večerja v Battersea Evolution v parku Battersea.

Ob tej priložnosti je brigadir Willie Shackell, Veliki sekretar Združene Velike Lože Anglije izjavil:

“Leta 2017 se bomo še dolgo spominjali. 300 let smo ohranjali našo čvrsto tradicijo prijateljstva, odprtosti in dobrodelnosti in letošnje leto je te vrednote samo še utrdilo te temljne prostozidarske vrednote. Navdušen sem ob druženju s takim številom prostozidarjev iz celega sveta. Vaša prisotnost me utrjuje v prepričanju, da bo lahko tudi naš pozitiven vpliv na družbo še močnejši in zato naša pot naslednjih 300 let še odločilnejša.”

Na svetu deluje ta trenutek okoli šest miljonov prostozidarjev, od tega v okviru slovenskega regularnega prostozidarstva nekaj več kot 300. Prostozidarstvo je ena največjih globalnih nereligioznih in nepolitičnih organizacij, ki temelji na bratstvu in simboličnem nadaljevanju tradicije kamnosekov.