Dvajsetletnica Velike Lože Slovenije 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Dvajsetletnica Velike Lože Slovenije
15. 10. 2019
Načela regularnega prostozidarstva
7. 7. 2020

Velika Loža Slovenije je 2.10. v Zlati dvorani Narodne Galerije organizirala Simpozij z naslovom “Identiteta Evrope.”

Kot je v pozdravnem nagovoru pojasnil Veliki Mojster Velike Lože Slovenija, Marko Bitenc, so javni posveti, na katerih teče pogovor med člani in nečlani pogost pojav po svetu, v Sloveniji pa gre za prvi tak dogodek. Povod za simpozij je sicer praznovanje dvajstletnice vnosa luči v Veliko Ložo Slovenije, vendar je glavni razlog ta, da se prostozidarska organizacija sicer nikjer po svetu ne vmešava v delo političnih ali verskih institucij, je pa vsak prostozidar odgovoren člen družbe z željo prispevati k uresničevanju boljšega sveta.

Na simpoziju je polega Marka Bitenca sodelovalo še 17 govorcev, po abecednem redu: Matej Avbelj, Andrej Drapal, Nadja Furlan Štante, Alojz Ihan, Janez Kranjc, Jadran Lenarčič, Janez Markeš, Gorazd Mrevlje, Bernard Nežmah, Ernest Petrič, Rok Svetlič, Polona Tratnik, Dejan Verčič, Aleksander Zadel, Tomaž Zalaznik in Jan Zobec . Vsak se je v prvem krogu debate s svojega zornega kota odval na zastavljeni izziv, v drugem pa je imel vsak priložnost odzvati se tudi na misli drugih in s tem poglobiti pogled na temo, ki izastavlja psihološke, sociološke, kulturne, znanstvene in ne nazadnje tudi zgodovinske izzive Slovencev kot državljanov Slovenije in hkrati Evropske Unije.

Simpozija se je udeležilo tudi okoli 50 poslušalcev, čeprav je bil dogodek v prvi vrsti namenjen izmenjavi pogledov med simpozantkami in simpozanti. Pričakovano je bilo po štirih urah zelo osredotočenih pogledov jasno, da je tema pomembna in zahtevna ter bi zahtevala nadaljevanje, ne da bi pri tem pričakovali poenotenje pogledov.

Posnetek simpozija je bolj arhivske narave, zato se oproščamo za na trenutke slabšo kvliteto zvoka in slike.