Malteški Veliki Priorat sprejel slovenskega kandidata 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Malteški Veliki Priorat sprejel slovenskega kandidata
18. 11. 2016
Oddaja o prostozidarstvu, RTV prvi program 5 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Oddaja o prostozidarstvu, RTV prvi program
15. 3. 2017

Narodni muzej Slovenije je v svojih prostorih na Prešernovi cesti v Ljubljani 28.2.2017 odprl razstavo Skrivnost Lože.

Gre za sploh prvo zgodovinsko predstavitev prostozidarskega gibanja v kateri od slovenskih institucij, zato je dogodek in razstava sama pomembna tudi za prostozidarsko gibanje in Veliko Ložo Slovenije. Velika Loža Slovenije kot predstavnik slovenskega dela regularnega prostozidarstva se je zato na povabilo muzeja odzvala s posoje nekaterih izjemno pomembnih artefaktov iz slovenske prostozidarske zgodovine. Predstavljeni so tako ne le aktualni predpasniki, bijouji in insignije različnih redov aktualnega prostozidarstva, ampak tudi originalni tapis Lože Valentin Vodnik.

Avtorja razstave sta zgodovinar dr. Matevž Košir (Arhiv Slovenije) in mag. Jože Podpečnik (Mestni muzej), vizualni koncept pa sta prispevala Mima Suhadolc in Miran Mohar. Obsežno gradivo, ki prihaja iz zbirke Narodnega muzeja, Arhiva Slovenije in različnih privatnih zbirk je ne le zgodovinsko verodostojen prerez skozi prostozidarsko zgodovino, misel in simbole, ampak s svojo postavitvijo tudi simulira pot od teme proti svetlobi, pot, ki jo praktično opravlja vsak prostozidar.

Razstavo dopolnjuje pravkar izdana monografija dr. Matevža Koširja Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, odlično pa tudi začenja leto, v katerem praznujemo 300 letnico nastanka Velike Lože Anglije, ki zaznamuje začetek sodobnega prostozidarstva.

Prostozidarji vemo, da prostozidarske skrivnosti ni mogoče izdati, mogoče jo je samo doživeti. Skrivnost lože je s to razstavo odlično predstavljena, ni pa razkrita.