V izogib nesporazumom glede regularnega prostozidarstva 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
V izogib nesporazumom glede regularnega prostozidarstva
26. 3. 2021

V izogib predvolilnim špekulacijam o vlogi regularnih prostozidarjev, ponavljamo eno od temeljnih starodavnih pravil prostozidarskega gibanja:

Regularni prostozidarji se po celem svetu in seveda tudi v Sloveniji vzdržujemo komentiranja in vpletanja v verska in politična vprašanja držav v katerih delujemo. Bratska veriga omogoča bratu, da postane boljši človek ne glede na versko ali politično prepričanje in ne glede na status, ki ga ima v profanem življenju. Kakršnokoli vplivanje na politična ali verska prepričanja naših članov s strani drugega člana ali celo organizacije je strogo prepovedano. Prav tako je strogo prepovedano sklicevanje na prostozidarstvo v kakršnikoli že situaciji profanega sveta. Naši člani niso upravičeni do česarkoli, ker so naši člani, ampak, ker so ali niso močni, modri in dobri posamezniki. Tisti, ki teh temeljnih modrosti prostozidarstva niso dojeli ali sprejeli, niso več naši člani.

Še najmanj pa se do politike ali vere opredeljuje prostozidarska organizacija. Delujemo v skladnosti s političnim in kulturnim okoljem v katerem živimo in pri tem upamo, da so naši člani konstruktiven del tega okolja, saj, kot pravimo, s tem gradimo tempelj ljubezni.

Več o teh načelih pa v prispevku Načela regularnega prostozidarstva.