Tik pred solsticijem... 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Tik pred solsticijem…
14. 6. 2018
Lep članek Branka Šömna o prostozidarstvu v teh krajih 5 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Lep članek Branka Šömna o prostozidarstvu v teh krajih
28. 1. 2019

Prostozidarstvo pozna tri stopnje. Stopnjo vajenca, pomočnika in mojstra. Višje stopnje od mojstra ni.

Se je pa skozi zgodovino prostozidarstva razvilo veliko število redov, ki dopolnjujejo prostozidarstvo ne kot višji, ampak kot vzporedni redovi, ki poglabljajo znanja in izkušnje iz neizmerno široke zakladnice temeljev prostozidarstva. Malteški red je eden ot takih redov, ki v Sloveniji napreduje in se razvija ob izjemni pomoči in ljubezni angleškega Velikega Priorata Malteškega reda in nekaterih najčastivrednejših predstavnikov tega reda.

Tako smo bili predstavniki preceptorata Carantania 685 po dveh letih spet deležni presenetljive časti, da je bil kot edini sprejeti vitez v sklopu dela Velikega priorata Malteškega reda, Slovenec. Veliki priorat Malteškega reda v okviru vsakoletnega slavnostnega dela sprejme enega novega člana. V celotni zgodovini malteškega reda se je doslej prvič pred dvema letoma zgodilo, ta to ni bil Anglež. Letos je ta čast ponovno pripadla spet Slovencu.

Delo se je odvijalo v velikem templju Združene Velike lože Anglije ob prisotnosti okoli 500 vitezov iz Anglije, Evrope, Azije in Južne Amerike 20. novembra 6018. Na delu smo predstavniku bolnice St. Johnh of Jerusalem Eye Hospital podarili donacijo v višini 250.000 GBP. Kot je znano je Malteški red tradicionalni podpornik te bolnice, ki sredi Gaze skrbi za očesno zdravje v okolju, koder je malo vredno življenje, kaj šele zdravje.