Nova Loža Srečko Kosovel 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Nova Loža Srečko Kosovel
19. 9. 2019
Simpozij "Identiteta Evrope" (video) 5 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Simpozij “Identiteta Evrope” (video)
20. 11. 2019

Čeprav imamo Slovenci dolgo zgodovino prostozidarstva na naših tleh, saj se najdejo med njimi taki velikani kot na primer Jurij Vega, Valentin Vodnik ali Baron Žiga Zois, pa obdobje med leti 1945 in 1991 predstavlja temno liso naše zgodovine, saj je bilo prostozidarstvo v tem času prepovedano. Zato sta šele osamosvojitev Slovenije in sprememba družbenega sistema omogočila nastanek prvih res samo slovenskih Lož in navsezadnje oktobra 1999 tudi priznanje Velike Lože Slovenije.

Velika Loža Slovenije je edina nosilka pravega in priznanega prostozidarstva v Sloveniji. Obisk MW Pro Velikega Mojstra Velike Lože Anglije Petra G. Lowndesa in VW Velikega Kanclerja Dereka R. Dinsmorea na slavju ob dvajsetletnici 5.10.2019, je bil ne le dokaz priznanosti, ampak predsvem tudi spodbuda za nadaljnji razvoj regularnega prostozidarstva v Sloveniji. Še toliko bolj, ker doselj na naših tleh še ni bilo hkrati toliko Velikih Mojstrov kot ob tej priložnosti. Angležem so se pridružili Veliki Mojstri Avstrije, Madžarske, Libanona, Črne Gore, Cipra, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Rusije, Hrvaške, Bolgarije, Srbije, Turčije, Švice, Nemčije in Italije, ki so jih dopolnjevale visoke delegacije Maroka, Toga, Finske in Italije.

Slavnostno delo, ki se ga je udeležilo okoli 230 slovenskih in tujih bratov je bila hkrati tudi priložnost spomniti se stoletnice ustanovitve Velike Lože Srbov Hrvatov in Slovencev, ki je pred nastankom stare Jugoslavije dokazala, da se prostozidarstvo upira vsem oblikam totalitarizma.

Prostozidarstvo na Slovenskem ima dolgo zgodovino, predvsem pa možnost, da v sodobni obliki ohranja tisočletja stare vrednote tolerance, spoštovanja različnosti in individualne svobode ter s tem tudi slovensko družbo oplaja s pozitivnim nabojem“, so navdihujoče besede ki jih je ob tej priložnosti posredoval Marko Bitenc, V.M. Velike Lože Slovenije.