Fraternitas Sine Limitibus 2016 3 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Fraternitas Sine Limitibus 2016
3. 10. 2016
Malteški Veliki Priorat sprejel slovenskega kandidata 5 Prostozidarji in prostozidarstvo Velika Loža Slovenije
Malteški Veliki Priorat sprejel slovenskega kandidata
18. 11. 2016

Bliža se 24. junij 2017, ko bomo praznovali tristoletnico ustanovitve Velike Lože Anglije, prve formalizacije prostozidarske misli, ki ima seveda bistveno daljšo zgodovino. Zato ne preseneča povečano zanimanje javnosti ne le glede prostozidarstva v tem trenutku, ampak tudi o bogati zgodovini, ki je pogosto hote, pogosto pa tudi nehote zavita v tančice skrivnostnosti.

V poplavi špekulacij in naivnih ter zavajajočih interpretacij prostozidarstva je znanstveno delo zgodovinarja dr. Matevža Koširja na temo zgodovine prostozidarstva na širšem območju Slovenije več kot dobrodošla streznitev. Svojo knjigo bo Dr. Matevž Košir nadgradil s serijo predavanj na Ljubljanskem gradu, v Grajskem gledališču. Predavanja se bodo zvrstila 8., 15. in 29.11. 2016 vsakič ob 18 uri. Prvo, z naslovom “Zidarstvo kot metafora” bo na podlagi preverljivih dejstev in arhivskih dokumentov odgovorilo na vprašanja:

Od kod izvirajo prostozidarji?

Kje je nastala prva loža na Slovenskem?

Katere znane osebnosti lahko najdemo v njihovih vrstah?

In kar je morebiti najbolj presenetljivo: dokumenti razkrivajo številne zanimive zgodbe, ki so pogosto bolj presenetljive od tistih, ki jih je ustvarila domišljija.